Ο ρόλος του συμβούλου ψυχικής υγείας

Ο ψυχολογικός παράγοντας στη διαδικασία της τεκνοποίησης είναι εξαιρετικής σημασίας και επηρεάζει τόσο την γέννηση της επιθυμίας για ένα παιδί όσο και την διαδικασία απόκτησής του.

Οι θετικές εξελίξεις στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνουν την δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν ένα παιδί πραγματοποιώντας ένα σπουδαίο όνειρο ζωής.

Παράλληλα όμως, η διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θλίψη, θυμός, ενοχή. Το να θέλει κανείς να αποκτήσει ένα παιδί και να δυσκολεύεται σ' αυτό είναι κάτι επώδυνο που μπορεί να τον επιβαρύνει ψυχολογικά και να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής του.

Σε αυτό το δύσκολο βίωμα η ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη γιατί προσφέρει στην ασθενή και το ζευγάρι ένα χώρο επεξεργασίας των συναισθημάτων και των σκέψεων που μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ο καθένας ξεχωριστά ή ως ζευγάρι.

Έτσι, πιθανά συναισθήματα απογοήτευσης που απορρέουν από την υπογονιμότητα, θυμού για τον σύντροφο που έχει το πρόβλημα, ντροπής και πίεσης σε σχέση με την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο που "περιμένουν" από το ζευγάρι να δημιουργήσει οικογένεια, μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο της συμβουλευτικής και να βοηθήσουν το ζευγάρι να επικεντρωθεί στα δικά τους συναισθήματα, τις δικές τους επιθυμίες και την μεταξύ τους σχέση.