Ατομικές Συνεδρίες και Συνεδρίες Ζεύγους

Οι ατομικές συνεδρίες και οι συνεδρίες ζεύγους σκοπό έχουν να «συνοδεύσουν» το ζευγάρι ψυχολογικά στην πορεία τους προς την απόκτηση ενός παιδιού μέσα από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η «συνοδεία» εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε ασθενούς και κάθε ζευγαριού.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι μπορεί να θέλει να μοιραστεί με την ψυχολόγο το άγχος του για τη διαδικασία της εξωσωματικής και να καθησυχάσει την αγωνία του σχετικά με τις ιατρικές πράξεις και τα φάρμακα, ενώ ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να θέλει να επεξεργαστεί διανοητικά και συναισθηματικά την απόκτηση ενός παιδιού με σπέρμα δότη και τις συνέπειες αυτής της απόφασης για τη σχέση τους και το μελλοντικό παιδί τους.

Η ψυχολόγος βρίσκεται εκεί για να ακούσει και να βοηθήσει την ασθενή ή το ζευγάρι να καταλάβει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που συνοδεύουν την προσπάθειά τους, η οποία πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα άγχους, θλίψης, απογοήτευσης αλλά και εντάσεις μεταξύ τους.

Συζητώντας αυτά τα θέματα αποκτά κανείς μία πιο ψύχραιμη ματιά και διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος που συνήθως συνοδεύει την υπογονιμότητα και την προσπάθεια απόκτησης παιδιού.

Οι συνεδρίες μπορούν να ξεκινήσουν πριν ακόμα από την προσπάθεια ή σε οποιαδήποτε φάση της και να διαρκέσουν για όσο η ασθενείς ή το ζευγάρι χρειάζονται την συμβολή της ψυχολόγου.