• Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο ψυχολογικός παράγοντας στη διαδικασία της τεκνοποίησης είναι εξαιρετικής σημασίας και επηρεάζει τόσο την γέννηση της επιθυμίας για ένα παιδί όσο και την διαδικασία απόκτησής του. Οι θετικές εξελίξεις στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνουν την δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν ένα παιδί πραγματοποιώντας ένα σπουδαίο όνειρο ζωής. Παράλληλα όμως, η διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θλίψη, θυμός, ενοχή. Το να θέλει κανείς να αποκτήσει ένα παιδί και να δυσκολεύεται σ' αυτό είναι κάτι επώδυνο που μπορεί να τον επιβαρύνει ψυχολογικά και να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής του.

Σε αυτό το δύσκολο βίωμα η ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη γιατί προσφέρει στην ασθενή και το ζευγάρι ένα χώρο επεξεργασίας των συναισθημάτων και των σκέψεων που μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ο καθένας ξεχωριστά ή ως ζευγάρι. Έτσι, πιθανά συναισθήματα απογοήτευσης που απορρέουν από την υπογονιμότητα, θυμού για τον σύντροφο που έχει το πρόβλημα, ντροπής και πίεσης σε σχέση με την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο που "περιμένουν" από το ζευγάρι να δημιουργήσει οικογένεια, μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο της συμβουλευτικής και να βοηθήσουν το ζευγάρι να επικεντρωθεί στα δικά τους συναισθήματα, τις δικές τους επιθυμίες και την μεταξύ τους σχέση.

Η Εμβρυογένεση αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας στην προσπάθεια των ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένους ψυχολόγους σε όλα τα στάδια της προσπάθειάς τους από το πρώτο ραντεβού μέχρι και την εγκυμοσύνη. Όλες οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής παρέχονται στα γραφεία της μονάδας μας σε ένα πλαίσιο εμπιστευτικότητας και ασφάλειας και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για τους ασθενείς μας και τους συντρόφους τους.

  • ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΖΕΥΓΟΥΣ

Οι ατομικές συνεδρίες και οι συνεδρίες ζεύγους σκοπό έχουν να «συνοδεύσουν» το ζευγάρι ψυχολογικά στην πορεία τους προς την απόκτηση ενός παιδιού μέσα από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η «συνοδεία» εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε ασθενούς και κάθε ζευγαριού. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι μπορεί να θέλει να μοιραστεί με την ψυχολόγο το άγχος του για τη διαδικασία της εξωσωματικής και να καθησυχάσει την αγωνία του σχετικά με τις ιατρικές πράξεις και τα φάρμακα, ενώ ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να θέλει να επεξεργαστεί διανοητικά και συναισθηματικά την απόκτηση ενός παιδιού με σπέρμα δότη και τις συνέπειες αυτής της απόφασης για τη σχέση τους και το μελλοντικό παιδί τους. Η ψυχολόγος βρίσκεται εκεί για να ακούσει και να βοηθήσει την ασθενή ή το ζευγάρι να καταλάβει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που συνοδεύουν την προσπάθειά τους, η οποία πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα άγχους, θλίψης, απογοήτευσης αλλά και εντάσεις μεταξύ τους. Συζητώντας αυτά τα θέματα αποκτά κανείς μία πιο ψύχραιμη ματιά και διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος που συνήθως συνοδεύει την υπογονιμότητα και την προσπάθεια απόκτησης παιδιού.

Οι συνεδρίες μπορούν να ξεκινήσουν πριν ακόμα από την προσπάθεια ή σε οποιαδήποτε φάση της και να διαρκέσουν για όσο η ασθενείς ή το ζευγάρι χρειάζονται την συμβολή της ψυχολόγου.

  • ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και των συντρόφων τους αποτελούν έναν ασφαλή χώρο συζήτησης σε ομαδικό πλαίσιο των θεμάτων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και την θεραπεία της. Η ομάδα συναντιέται μία φορά τον μήνα για μιάμιση ώρα και ασχολείται με τα προβλήματα που τα μέλη της επιθυμούν να συζητήσουν χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό να μιλήσει κάποιος αν δεν το θέλει. Η εξειδικευμένη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ψυχολόγος συντονίζει την συζήτηση των μελών της ομάδας και βοηθά στην κατανόηση των βιωμάτων που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συμβάλλοντας έτσι στην αποδοχή των δύσκολων πλευρών αυτής της εμπειρίας. Οι σύντροφοι των γυναικών είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις ομάδες αλλά μία γυναίκα μπορεί να συμμετάσχει και μόνη της. Μέσα στην ομάδα άλλωστε αισθάνεται κάποιος ότι βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν, συμπάσχουν μαζί του και μπορούν να τον στηρίξουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΩΑΡΙΩΝ/ΕΜΒΡΥΩΝ, ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Στις περιπτώσεις στις οποίες το ζευγάρι ή η ασθενής χρησιμοποιεί δανεικά ωάρια/έμβρυα, σπέρμα δότη ή καταφεύγει στην παρένθετη μητρότητα, η ανάγκη για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη είναι μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί η χρήση ξένου γενετικού υλικού ή/και η κυοφορία από μία άλλη γυναίκα δημιουργεί έντονα συναισθήματα, συχνά αντικρουόμενα, σχετικά με τον τρόπο απόκτησης παιδιού. Η συμβουλευτική σε αυτή την περίπτωση αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον σύντροφο που δεν μπορεί να συμβάλει με το δικό του γενετικό υλικό να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν θα είναι βιολογικός γονιός του παιδιού που θα γεννηθεί και να μπορέσει ταυτόχρονα να «αγκαλιάσει» τον ρόλο του ως γονιού του παιδιού του ακόμα και αν η βιολογική διάσταση της πατρότητας ή της μητρότητας απουσιάζει. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται δανεικά έμβρυα, αυτή η ψυχική επεξεργασία πρέπει να γίνει και από τα δύο μέλη του ζευγαριού μια που και οι δύο καλούνται να «οικειοποιηθούν» το παιδί που θα γεννηθεί και να το αναγνωρίσουν ως ψυχικά δικό τους παιδί. Επίσης, στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας που μπορεί να εγείρει στη γυναίκα συναισθήματα ζήλιας, εξάρτησης και κατωτερότητας απέναντι στην παρένθετη μητέρα, αλλά και ενοχής ότι παίρνει το «παιδί μιας άλλης», η συμβουλευτική θα βοηθήσει την μέλλουσα μητέρα να εκφράσει ελεύθερα αυτά τα συναισθήματα που είναι απολύτως λογικό να νιώθει, να έχει μία καλή επικοινωνία με την παρένθετη μητέρα και να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την γέννηση του παιδιού της.

Επικοινωνία

Για να κλείσετε ραντεβού με τις ψυχολόγους της μονάδας μας ή να δηλώσετε συμμετοχή στις ομάδες, απευθυνθείτε στη γραμματεία ή στείλτε μας email στο infoΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..