Ωοθηκική Καταστολή

Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας χρησιμοποιούμε τα φάρμακα Suprefact/Daronda/Arvecap που σταματούν (καταστέλλουν) τελείως την έκκριση της LH (ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνη για την ωορρηξία.

H έναρξή τους γίνεται την 21η ημέρα ή την 1η ημέρα ενός κανονικού κύκλου. Στη διάρκεια της καταστολής, μπορεί να παρουσιαστεί μια άτυπη περίοδος, που όμως είναι αναμενόμενη και δεν θα πρέπει επομένως να σας ανησυχήσει καθόλου. Σαν πρώτη ημέρα θεωρείται η εμφάνιση λίγου έστω κόκκινου αίματος (όχι το αρχικό καφεοειδές αίμα). Αφού τα ξεκινήσετε πρέπει να ενημερώσετε τηλεφωνικά τη Γραμματεία και να κλείσετε το ραντεβού σας (ραντεβού ημέρας καταστολής) για μετά από περίπου δύο εβδομάδες για να πιστοποιήσουμε ότι είστε έτοιμη να ξεκινήσετε τις ενέσεις της διέγερσης των ωοθηκών.

Όταν σταματήσετε το φάρμακο, η υπόφυση και επομένως ο κύκλος σας ξαναγυρνούν στη φυσιολογική τους λειτουργία. Οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι σχετικά μικρές και τελείως αθώες. Περιλαμβάνουν ερεθισμό στη μύτη, πονοκέφαλο, εξάψεις, εφιδρώσεις κ.τ.λ.

Τα φάρμακα της "καταστολής" (Suprefact/Daronda/Arvecap) δεν τα σταματάτε ποτέ εφ' όσον τα ξεκινήσατε, μέχρι τη στιγμή της "μεσονύχτιας ένεσης".

Σε ένα μικρό ποσοστό των γυναικών, μπορεί να χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα (τρίτη) χορήγησης των φαρμάκων καταστολής, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό συνήθως οφείλεται σε λειτουργική κύστη των ωοθηκών, η οποία εκκρίνει οιστρογόνα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της προσπάθειας. Αυτές οι κύστεις αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα με απλή αναρρόφηση προτού αρχίσει η θεραπεία οπότε απλά η έναρξη των ενέσεων της ωοθηκικής διέγερσης μετατίθεται κατά μία εβδομάδα.