Αποτελεί γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχολογική υγεία τόσο των αντρών, όσο και των γυναικών.

mens weight

Τα στοιχεία από διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για το 6% της πρωτοπαθούς υπογονιμότητας (αδυναμία τεκνοποίησης για 1η φορά). Συνολικά, στοιχεία από περισσότερους από 125.000 υπογόνιμους άντρες έχουν δείξει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένο όγκο όρχεων, μειωμένο αριθμό, συγκέντρωση και κινητικότητά σπερματοζωαρίων, χαμηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης ορού, μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Γνωστή επίσης είναι και η αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στη σεξουαλική ωρίμανση των εφήβων. Μία μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι αύξηση 3 μονάδων στον Δείκτη Μάζας Σώματος (που αποτελεί δείκτη παχυσαρκίας) προκάλεσε με τη σειρά της αύξηση κατά 10% στον κίνδυνο υπογονιμότητας στους άντρες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των αντρών, καθώς σχετίζεται με αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών του φύλου και ειδικότερα από αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Καθώς η παραγωγή των σπερματοζωαρίων είναι άκρως εξαρτώμενη από την τεστοστερόνη, τα χαμηλά επίπεδα αυτής είναι πολύ πιθανόν να μειώσουν και την παραγωγή των σπερματοζωαρίων
Εκτός από το σωματικό βάρος, μία άλλη παράμετρος της παχυσαρκίας που έχει μελετηθεί σε σχέση με την ποιότητα του σπέρματος είναι η περιφέρεια της μέσης (κοιλιά) και των γοφών . Πρόσφατη ενδιαφέρουσα εργασία βρήκε ότι όσο μεγαλύτερες ήταν οι τιμές των περιφερειών αυτών τόσο χαμηλότερος ήταν ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Μια μεγάλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, γνωστή ως μελέτη LIFE, διαπίστωσε επίσης σχέση μεταξύ της περιφέρειας μέσης και των παραμέτρων ανάλυσης σπέρματος, σε υγιείς άντρες. Σε αυτή βρέθηκε ότι με την αύξηση της περιφέρειας μέσης παρατηρούνταν μείωση του όγκου του σπέρματος και του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Στο σημείο αυτό καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από το υπέρβαρο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι και το πολύ χαμηλό βάρος σώματος στους άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και στην υπογονιμότητα. Συστήνεται λοιπόν η επίτευξη και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ειδικά στους άνδρες που επιθυμούν να επιτύχουν την επίτευξη τεκνοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Δημήτριος Καραγιάννης , MSc, PhDc,
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστημονικός συνεργάτης Εμβρυογένεσης