Έρευνες υποδεικνύουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επηρεάζουν την γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα.

Ερευνητές πρόσφατα παρουσίασαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυολογίας (ESHRE) ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την μείωση των αποθεμάτων ωαρίων της γυναίκας.

Οι ειδικοί λένε πως τα ευρήματα υποδεκνύουν πως το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα επηρεάζεται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, παρ’ όλο που η έρευνα δεν εστιάζει συγκεκριμένα στην επίδραση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην γονιμότητα.

Ωστόσο, πρόσθεσαν πως εάν ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν μόνιμο, πιθανόν να σήμαινε πως οι γυναίκες ίσως έχουν συντομότερη διάρκεια όσων αφορά την αναπαραγωγική τους φάση και πιο πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Οι περιβαλλοντικές πτυχές της ζωής μας έχουν μεγάλη σημασία και έτσι πρέπει να φροντίζουμε τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Antonio La Marca, του Πανεπιστημίου της Modena και του Reggio Emilia στην Ιταλία.

Τα ευρήματα, που παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, βασίζονται σε μελέτη των επιπέδων μιας ορμόνης που ονομάζεται AMH. Αυτή απελευθερώνεται από τα κύτταρα στις ωοθήκες και δίνει μια ένδειξη για το ωοθηκικό απόθεμα μιας γυναίκας - ο αριθμός των βιώσιμων ωαρίων που υφίστανται στην δεδομένη στιγμή  στις ωοθήκες. Το επίπεδο αυτό διαφέρει μεταξύ των γυναικών και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και το κάπνισμα. Η σύνδεσή της ΑΜΗ με τη γονιμότητα είναι δεν σημαίνει ότι  ένα χαμηλό απόθεμα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην φυσική σύλληψη την δεδομένη στιγμή, αλλά περισσότερο μας λέει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα πρέπει είτε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για σύλληψη είτε να προβεί σε κατάψυξη ωαρίων

Ωστόσο, ο Δρ La Marca δήλωσε ότι οι προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της υψηλότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μειωμένης γονιμότητας στις γυναίκες και τα ζωικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ΑΜΗ.  Για να εξερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, ο Δρ La Marca και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα επίπεδα AMH σε περίπου 1.300 γυναίκες. Τα δείγματα συλλέχθηκαν στη Μόντενα από τις αρχές του 2007 έως το φθινόπωρο του 2017. Από τις διευθύνσεις των συμμετεχόντων, η ομάδα υπολόγισε ημερήσια επίπεδα μικρών σωματιδίων γνωστών ως PM2 .5s και PM10s, καθώς και τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.  Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών, τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα έπεσαν με την ηλικία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα AMH ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.

Συγκεκριμένα, όταν η ομάδα διαίρεσε τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τέσσερις ζώνες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζουν στη χειρότερη ρύπανση είχαν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες, από αυτές των άλλων κατηγοριών, να έχουν επίπεδα ΑΜΗ κάτω από 1ng / ml - ένα εξαιρετικά χαμηλό απόθεμα των ωοθηκών. Ο Δρ La Marca δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 10% των υγιών γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών είχε τόσο χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ.

Ο Δρ La Marca δήλωσε οτι, ενώ η σχέση μεταξύ των επιπέδων AMH και των πιθανοτήτων φυσιολογικής εγκυμοσύνης  βραχυπρόθεσμα παρέμεινε ασαφής, τα αποτελέσματα υποδήλωναν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

«Το να έχεις υψηλά επίπεδα AMH είναι με κάποιο τρόπο ένα αναπαραγωγικό πλεονέκτημα επειδή οι γυναίκες με υψηλότερη AMH θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αναπαραγωγικής ικανότητας» είπε, προσθέτοντας ότι ήταν επίσης σημαντική για εκείνους που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. "Εάν έχετε υψηλή ΑΜΗ, θα έχετε μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων μετά την ωοληψία που θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο αριθμό εμβρύων", δήλωσε.

Η μελέτη έχει περιορισμούς καθώς, μεταξύ άλλων, η ομάδα δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το βιοτικό επίπεδο και η κακή υγεία, που τείνουν να επικρατούν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση και μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα ΑΜΗ. Επιπλέον, τα ποσοστά AMH και ρύπανσης δεν παρακολουθούνταν με την πάροδο του χρόνου.

Ο Richard Anderson, καθηγητής κλινικής αναπαραγωγικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι ενώ ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών παραγόντων στον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων ήταν ένα θέμα μεγάλης έρευνας, υπήρξε πολύ λιγότερη εργασία για πιθανές επιπτώσεις στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Αυτό δείχνει μείωση της δραστηριότητας των ωοθηκών στις γυναίκες [οι οποίες ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση]", δήλωσε, παρόλο που επεσήμανε οτι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οι γυναίκες ήταν άμεσα εκτεθειμένες δεν μετρήθηκαν.

Ο Αντερσον είπε ότι οι ερωτήσεις παρέμειναν. "Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αν αυτό είναι ένα μόνιμο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ίσως μια μειωμένη διάρκεια αναπαραγωγής και μια προγενέστερη εμμηνόπαυση, ή εάν αυτό είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα από το οποίο οι γυναίκες θα μπορούσαν να αναρρώσουν εάν δεν είναι πλέον εκτεθειμένες σε αυτές τις χημικές ουσίες", δήλωσε .

 

Πηγή: Theguardian.com

Μετάφραση: Εμβρυολογικό τμήμα Εμβρυόγενεσις