Τα ζευγάρια μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές  για εγκυμοσύνη πίνοντας καθημερινά ένα πλούσιο σε βιταμίνες smoothie, σύμφωνα με την μελέτη της Dr Kermack που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η ομάδα των ζευγαριών που έπιναν το smoothie που περιείχε βιταμίνες C και D, ωμέγα 3 και φολικό οξύ εμφάνισαν ένα ποσοστό σύλληψης κατά 5% υψηλότερο.

Αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύσης

Η ίδια ποσότητα θρεπτικών ουσιών μπορεί να βρεθεί σε ένα πολυβιταμινιούχο δισκίο ή σε μία μερίδα σολομού. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Southampton λένε ότι τα trendy smoothies καταναλώνονται πιο γρήγορα και και τα θυμόμαστε πιο εύκολα.

Στην μέλετη συμμετείχαν 102 ζευγάρια που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα μισά  έπιναν το βιταμινούχο ποτό για έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη της θεραπείας, ενώ τα υπόλοιπα έπιναν κανονικό χυμό φρούτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρούπ που κατανάλωνε το smoothie είχε υψηλότερο ποσοστό εμφύτευσης  εμβρύων σε σχέση με το placebo γκρούπ.

Είναι πιθανό να έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσικά.

 Η υπεύθυνη της έρευνας, Δρ. Alexandra Kermack, δήλωσε: "Σε προηγούμενη έρευνα δείξαμε ότι το ωμέγα 3 είναι απολύτως ζωτικό για τα σπερματοζωάρια, καθιστώντας τα ισχυρότερους «κολυμβητές», ενώ η βιταμίνη D καθιστά τη μήτρα περισσότερο δεκτική και" κολλώδη "για την εμφύτευση του εμβρύου".

"Η δυσκολία έγκειται στην κατανάλωση των βιταμινών. Τα smoothie είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λαμβάνουν οι άνθρωποι θρεπτικά συστατικά. Είναι τόσο μοντέρνα και απλά τα βγάζετε από το ψυγείο κάθε πρωί, μιας και  προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τα  δισκία".

Τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν από τα ζευγάρια που είχαν καταναλώσει τα smoothies αναπτύχθηκαν γρηγορότερα και φαίνονταν να έχουν καλύτερη μορφολογία.

 Η Δρ. Kermack πρόσθεσε: "Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι ένα smoothie που περιέχει ωμέγα 3, βιταμίνη D και το σημαντικό φολικό οξύ βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και ελπίζουμε ότι θα μπορούσε στο μέλλον να συνιστάται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και προσπαθούν να συλλάβουν".

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις νέες έρευνες, θέλουμε να δούμε ισχυρές κλινικές δοκιμές να λαμβάνουν χώρα.