Γυναικολογία και Υπογονιμότητα

Δείτε μερικούς μύθους που αφορούν την Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα, όλοι γνωρίζαμε ότι η  πρόοδος των χρόνων, επηρεάζει αρνητικά μόνο την γυναικεία γονιμότητα. Μετά τα 38, λένε όλοι οι γυναικολόγοι, τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων φθίνει αισθητά και κάθε χρόνος που περνάει είναι επιζήμιος για την γυναικεία γονιμότητα. Για τους άνδρες όμως, στερεοτυπικά, πιστεύαμε ότι η γονιμότητα τους δεν φθίνει ποτέ, αλλά αντίθετα «Οι άνδρες μπορούν να κάνουν παιδιά μέχρι και τα βαθειά γεράματα» μας έλεγαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας και οι διάσημοι μεσήλικες που έγιναν μπαμπάδες σε ηλικίες άνω των 50, 60... το επιβεβαίωναν.

Έρευνες υποδεικνύουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επηρεάζουν την γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα.

Ερευνητές πρόσφατα παρουσίασαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυολογίας (ESHRE) ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την μείωση των αποθεμάτων ωαρίων της γυναίκας.

            Σύμφωνα με όλες τις μελέτες υπάρχει άμεση συσχέτιση της ηλικίας και της γονιμότητας. Η μέγιστη γονιμοποιητική των γυναικών είναι στην ηλικία των 25 ετών. Έχει παρατηρηθεί μείωση της γονιμότητας μετά τα 30 έτη με συνέπεια το 30% των γυναικών να μην είναι γόνιμες στην ηλικία των 40 ετών. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μειώνει την πιθανότητα τεκνοποίησης και είναι η αύξηση του ποσοστού αποβολών. Στην ηλικία των 40 οι πιθανότητες αποβολής είναι διπλάσιες σε σχέση με την ηλικία των 20.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε από τον Χειρουργό Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Μηνά Μαστρομηνά

Το κλειδί της διαφύλαξης της γυναικείας γονιμότητας είναι σήμερα πλέον στο χέρι της κάθε γυναίκας.

Η εφεύρεση και η βελτιστοποίηση/εξέλιξη των τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης από το 1978 μέχρι και σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας να αποκτήσουν αυτό που ονειρεύονται και δικαιούνται, την δική τους οικογένεια.